Megnézzük, milyen tények vannak az állítások mögött

A hamis, félrevezető információk megmérgezik az életünket. Félelmet és gyűlöletet keltenek, veszélyeztetik az emberek egészségét és biztonságát, leépítik a demokratikus rendszereket. Egyre inkább lehetetlenné teszik, hogy megértsük egymást és a minket körülvevő világot.

Magyarországon éppen úgy, mint a világ más részein.

Biztos, hogy mentősként dolgozott a nő, aki a járványügyi intézkedések drámai hatásáról beszélt? Tényleg terroristák kerestek albérletet Erzsébetvárosban?

A miniszterelnök kalauzol a “fake newsos támadásvilág”-ban, ahol “álhír-galacsinokat” dobál az ellenzék, és a legnagyobb dezinformáció, hogy a kormány dezinformál. Minden politikai szereplő meg van győződve róla, hogy rajta kívül mindenki más félre akarja vezetni a közvéleményt. “Hazugság”, “kamu”, “álhír”, “fake news”; 2018 óta 2500 alkalommal mondták ezeket a szavakat a parlamentben.

Nem csak politikai ügyekben könnyű összezavarodni vagy egyszerűen elfáradni. Óriási információtömeg ömlik ránk, amelynek jó része hamis, félrevezető vagy pontatlan – de senkinek sincs energiája mindet ellenőrizni. Főleg, mikor azt érezni, hogy nincsenek tények, csak egymásnak ellentmondó vélemények. Egymás mellett létező, de nagyon különböző valóságok.

Szeretnénk, ha ez nem így lenne.

Ezért hoztuk létre a Lakmuszt, hogy ellenőrizzük azokat az információkat, amelyek emberek tömegeihez jutnak el, és érdemben befolyásolhatják az életüket.

Megnézzük, hogy az egyes állítások mögött állnak-e bizonyítékok és adatok. Amit találunk, azt megmutatjuk az olvasóknak, függetlenül attól, hogy ki tette az eredeti kijelentést, és hogy az általunk feltárt tények megcáfolják vagy megerősítik azt.

Nem dolgunk, hogy bárkinek megmondjuk, mit gondoljon, miben higgyen, milyen döntéseket hozzon. Abban viszont szeretnénk minél több embernek segíteni, hogy megbízható, ellenőrzött információk alapján tudja értékelni Magyarország és a világ történéseit.

A Lakmusz munkatársai (balról jobbra): Diószegi-Horváth Nóra, Erdélyi Péter, Zöldi Blanka, Neuberger Eszter. Fotó: Botos Tamás


Olyan kijelentéseket és információkat ellenőrzünk, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak. Az induló anyagaink között foglalkozunk a Fidesz nemátalakító műtétekre vonatkozó állításaival, az Európára nehezedő  migrációs nyomással, a koronavírussal kapcsolatban terjedő hamis információkkal, és egy ellenzéki képviselővel, aki  pontatlan adatokat használva kritizálta Orbán Viktort a parlamentben.

Ha szembejön veled egy hamisnak, félrevezetőnek tűnő információ, amit szeretnél, ha ellenőriznénk, küldd el nekünk Facebookon vagy erre az e-mail címre: szerk@lakmusz.hu.

Címlapi kép: Botos Tamás

Zöldi Blanka
Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője közel tíz éve dolgozik újságíróként. 2014-ben az Origónál kezdte pályáját, majd az Abcúgnál dolgozott, később pedig Brüsszelben foglalkozott gazdasági újságírással. 2017-től a Direkt36 oknyomozó központ újságírója, majd szerkesztője volt. Részt vett több nemzetközi nyomozásban és az Orbán család állami üzleteinek feltárásában. Óraadóként rendszeresen oktat egyetemeken, oknyomozó újságírás kurzust tartott például az ELTE-n és a Metropolitan Egyetemen.