Nem nyilatkoztatta ki időjóslás közben a lengyel köztévé, hogy Nyugat-Ukrajna bekebelezéséről álmodik

A lengyel sajtó napokkal korábban megírta, hogy hamis fotó terjed a közszolgálati TVP csatorna “botrányos” időjárás-jelentéséről, magyar újságok félrevezető címadásaikkal mégis ügyet csináltak belőle.

 

“Óriási botrányról” adott hírt a napokban a magyar sajtó egy része: a lengyel közszolgálati tévécsatornát azzal vádolják, hogy időjárás-jelentésében olyan térképet vetített a bemondó mögé, amin Nyugat-Ukrajna Lengyelország részeként látható.

 

Kitört a botrány a lengyel időjárás-jelentésben megjelent ukrán térkép miatt

 

- adta hírül először az Index január 24-én, a cikk Facebook-ajánlójából pedig még annyi derül ki: “Több politikus szólalt meg az ügyben.”
 


Forrás: Index

 

Óriási a botrány a lengyel-időjárás-jelentésben megjelent ukrán térkép miatt

 

- hangzik a Mandiner nagyon hasonló címadása, a cikk Facebook-ajánlója pedig azt írja: “A térkép sokak szerint azt sugallja, hogy Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben.”
 


Forrás: Mandiner
 
 
Az elmúlt napokban hasonló keretezéssel beszámoltak még az ügyről a Magyar Nemzet, a Vadhajtások és a Székelyföld.ma című újságok.
 

Akinek nincs ideje végigolvasni a linkelt híreket, vagy a Facebook pörgetése közben csak a címekből és az ajánlókból tájékozódik, az sohasem tudná meg ezek alapján, 

 

hogy a nagyobb Lengyelországot ábrázoló térkép az érintett tévécsatorna állítása szerint soha nem került adásba. Tehát az interneten terjedő kép hamisítvány.

 

Ezt a fontos részletet ugyanis az idézett lapok többsége csak a cikk szövegében közli.

 

Nem stimmel

 

A hír a különös időjárás-jelentésről január 17-én kezdett terjedni. Ekkor osztotta meg az ominózus képet forrásmegjelölés nélkül az Izvesztyija nevű orosz nyelvű napilap, amit a BBC és a Guardian is Kreml-barát sajtótermékként tart nyilván - nyomozta ki a Demagog.pl tényellenőrző portál, amely már január 19-én megírta, hogy a fotó hamisítvány.

 

“A fényképen szereplő anyagot soha nem sugározta a TVP. A rajta látható személy sem csatornánk munkatársa”

 

- reagált a lengyel közszolgálati tévécsatorna kommunikációs osztálya a Demagog kérdéseire a képpel kapcsolatban, és más furcsaságokra is felhívták a figyelmet.

 

Az összes többi földrajzi névvel ellentétben Belarusz és Lviv nem a lengyel helyesírás szerinti alakjukban szerepelnek a térképen.

 

“Bialorus” helyesen Białoruś, “Lwow” pedig helyesen Lwów lenne.

 

Tipikus orosz dezinformációs téma

 

Az esetről szóló félrevezető magyar nyelvű híradásokra Lengyelország budapesti nagykövetsége is felfigyelt, egy Facebook-posztban tették gyorsan helyre az ügyet.

 

“Hamis az az információ, amely szerint az egyik lengyel televízió időjárás-jelentésében állítólag megjelent egy Lengyelország-térkép, amely Ukrajna területének egy részét is lefedte. Ilyen történésre sosem került sor. Az átalakított grafika először orosz forrásokban jelent meg, majd onnan terjesztették tovább”


- hangsúlyozták, hozzátéve, “hazugság és abszurditás” azzal vádolni Lengyelországot, hogy területi követeléseket támasztana Ukrajnával szemben, “annál is inkább, mert Lengyelország 1991-ben elsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét, most pedig, az orosz agresszió idején az egyik legnagyobb segítséget nyújtja a harcoló Ukrajnának – katonai, humanitárius és egyéb segélyek formájában" - írták.
 


Hogy Lengyelország nyugat-ukrán területekre ácsingózik, az orosz háborús dezinformáció vissza-visszatérő témája lett a háború kitörése óta, mert alkalmas a lengyel-ukrán szövetségesi kapcsolat, valamint az Európai Unió egységének aláásására. A magyar nyelvű közösségi médiában és a hagyományos sajtóban szintén manipulált fotókra hivatkozva terjesztették korábban, hogy a NATO- és a lengyel hadsereg Nyugat-Ukrajna katonai megszállását készíti elő.

 

Ha a háborúval kapcsolatos hírbe botlasz, és nem vagy biztos a valódiságában, küldd el bátran a szerk@lakmusz.hu e-mail címre és megnézzük, mit tudunk kezdeni vele.

Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.