Segítünk Bayer Zsoltnak: így deríthető ki, tényleg Zelenszkijt fotózták-e le forrónadrágban a Pride-on

Csak néhány kattintás!

Bayer Zsolt blogján jelent meg január 16-án egy rövid poszt, azzal a címmel: “Nem hiszem el”. A posztban pedig egy kép látható, azzal a szöveggel:

“A képen jobbra állítólag az ukrán elnök álldogál, 1999-ben, New Yorkban. De nem akarom elhinni. Szerintetek?”

Kép forrása: Bádog – Bayer Zsolt blogja

A publicista olvasóit kérdezi, szerintük tényleg az ukrán elnök látható-e a képen.

Általánosságban az első és legfontosabb tipp, hogy lehetőleg sose osszunk meg olyan képeket, híreket, amiknek a valódiságában nem vagyunk biztosak. Ha gyanú merül fel bennünk, megosztás előtt próbáljunk ezeknek utánanézni.

Bayer Zsolttal már korábban is előfordult, hogy hamis információkat osztott meg a blogján az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Most megmutatjuk, hogyan tudta volna megtalálni pár kattintással, hogy 

az általa posztolt forrónadrágos kép hamisítvány, 

ahelyett, hogy erről az olvasóit kérdezte volna.

 

Mit tehetünk akkor, hogy kételkedünk egy kép valódiságában?

A legegyszerűbb, ha megkeressük a kép forrását. Ebben nagy segítség lehet a Google fordított képkeresője, ami az általunk feltöltött kép alapján keres hasonló képeket. 

Ha a Bayre Zsolt által a saját blogjára feltöltött képet tesszük be a Google keresőjébe, ezt látjuk:

A kép forrásának megtekintése opciót választva pedig ezt találjuk majd:

A keresés alapján két dolgot láthatunk.

Egyrészt a Google javasolja, hogy keressünk tovább a “zelenski new york 1999” keresőszavak segítségével.

Másrészt az első két cikktalálat a képkeresésre két olyan anyag, amelyek szintén a kép valóságát vizsgálják. Az első az AFP tényellenőrzése, a második pedig a European Newsroom cikke, az elsővel azonos címmel. Azt is láthatjuk, hogy a két cikk 2022 szeptemberében készült, amiből kiderül, hogy a kérdést, amit Bayer most tesz fel olvasóinak, hónapokkal ezelőtt megválaszolták már.

Ha még tovább megyünk, és megnézzük a Google által javasolt keresést (“zelenski new york 1999”), a következőt fogjuk látni:

Íme a Google-keresés eredménye – pirossal jelöltük azokat a cikkeket, amelyek az állítólagos Zelenszkij-képpel foglalkoznak.

Csak az első 4 oldalon 20 olyan találatot számolhatunk meg (angol, francia, spanyol, török, bosnyák, de még indonéz nyelven is), amelyek a fotó valódiságával foglalkoznak.

Mind, kivétel nélkül azt állapítja meg, hogy a kép nem valódi / manipulált / szerkesztett / megtévesztés céljával készült.

Egyébként a keresési eredmények közt megjelent a Google saját keresője is, ahol célzottan lehet utánanézni annak, született-e már tényellenőrző cikk egy adott témáról. Itt éppen a spanyol Maldita cikkét listázták a Zelenszkij-képpel kapcsolatban:

Kép forrása: Google

Tehát akkor igaz vagy sem?

Rákattintva egyébként a Google első találatára – tehát az AFP cikkére – a következőket lehet megtudni:

  • A fotót utólag szerkesztették meg úgy, hogy az ukrán elnök arca látszódjon a fekete hajú férfi testén.
  • Az AFP detektálta a hamisan terjedő kép első megjelenését is: 2022. szeptember 16-án kezdett terjedni egy Twitter-posztban, illetve bemutatták, milyen csatornákot osztották tovább.
  • Megtalálták az eredeti fénykép készítőjét, akitől megtudták, hogy maga a fotó 2006. június 25-én készült New Yorkban, a Pride felvonuláson.
  • Bemutatták, milyen módon lett a fotó manipulálva, hogy az ukrán elnök arca látszódjon a Pride-on résztvevő férfi testén.
  • Rámutattak, hogy a képre még két másik ukrán közszereplő, Olekszij Aresztovics (Zelenszkij nemrég lemondott tanácsadója) és a volt ukrán elnök, Petro Porosenko arcát is rámontírozták.
  • Pontosan bemutatták a fotó készítésének helyszínét.
  • Megtaláltak egy, az eredeti fotón szereplő férfit is, aki megerősítette nekik, hogy Zelenszkij nem volt köztük (az eredeti képen 8 központi alak látható, ebből vágták ki azt a kis részletet, amire Zelenszkijt is rászerkesztették), és megnevezte az összes többi, a fényképen látható embert is.

Összességében tehát ennek az egy megtalált cikknek az elolvasása megválaszolja a kérdést, amelyet Bayer Zsolt feltett.

Címlapkép: Németh Dániel/444

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.