Dúró Dóra is felbukkan az oltásellenes filmben, amit milliók néznek most világszerte

A Hirtelen halál című „dokumentumfilm" rég megcáfolt hamis információkat vegyít összeesküvés-elméletekkel és manipulatívan összevágott felvételekkel. Mire érdemes felhívni azok figyelmét, akik megnézik a filmet és hisznek is neki?  

Térfigyelő kamerák előtt váratlanul összeeső járókelők, gyanús vérrögökről beszélő halottbalzsamozók, horrorisztikus képek és baljós zene - többek közt ezek adják az alaphangulatát a Died Suddenly (Hirtelen halál) című, 68 perces amerikai pszeudo-dokumentumfilmnek.

A filmet 2022. november 21-én töltötték fel a Rumble-re (ez egy alternatív, kevésbé moderált videómegosztó felület, amelyet a hamis információk terjesztői előszeretettel választanak a nagyobb platformok „cenzúrájával” szemben). A film 15 millió megtekintésnél jár világszerte, és külön Twitter-oldala is van közel 200 ezer követővel.

A videó kétféle – meglehetősen alacsony minőségű – magyar felirattal is felkerült a Rumble-re, ezeket összesen több mint 30 ezer felhasználó nézte meg. De a filmnek van egy ennél fontosabb magyar vonatkozása is. Idézik benne a Mi Hazánk képviselőjének, Dúró Dórának egy parlamenti felszólalását, amelyben téves adatokra alapozva és megtévesztő módon feltételez összefüggést a koronavírus elleni oltások és a magyarországi születésszám alakulása között.
 
Dúró Dóra a Died Suddenly című filmben (Forrás: rumble.com)

A Died Suddenly központi állítása az, hogy a koronavírus elleni védőoltások tömeges halálozáshoz vezetnek, és ez ráadásul tervezetten, a „globális elit” akaratából és jóváhagyásával történik.

Mindezt semmilyen tudományos tény nem támasztja alá. Többek között az amerikai és az európai gyógyszerügynökség által is elfogadott klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a Covid-vakcinák biztonságosak és hatékony védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen.

A londoni Imperial College kutatói matematikai modellszámításokkal igazolták, hogy a vakcinák világszerte rengeteg emberéletet mentettek meg (modelltől függően 14,4-19,8 millióra becsülték az oltásnak köszönhetően megelőzött halálozások számát a vakcina elérhetővé válását követő egy évben).

A film központi mondanivalója több hamis vagy félrevezető állításból, megtévesztő felvételből és bizonyítékok nélküli utalgatásból áll össze. Ebben a cikkben sorra veszünk 5 jellemző érvet, és bemutatjuk, hogy ezek milyen pontokon sántítanak.
 
  • A magyarországi születésszámra vonatkozó állításnál saját kutatást végeztünk. 
  • Emellett az EDMO európai tényellenőrző hálózat együttműködésére támaszkodtunk. 


1. A Dúró Dóra által idézett szakértői véleményből nem következik, hogy az oltás veszélyes a terhes nőkre

A film vége felé (pontosan 1:00:08-tól) elhangzik egy részlet Dúró Dóra 2022. június 27-i parlamenti felszólalásából. A képviselő ebben arról beszél, hogy 2022 januárjában „20 százalékkal csökkent a születésszám az előző év azonos időszakához képest”. Hozzáteszi: „Tóth G. Csaba, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet kutatója felhívja a figyelmet arra, hogy a drasztikus visszaesésre éppen 9 hónappal azt követően került sor, hogy a Covid-oltások tömegessé váltak Magyarországon.”

A Died Suddenly idáig idézi Dúró Dórát, aki a felszólalásában ezután elmondta azt is, hogy „egyedül a Mi Hazánk képviseli az őszinte szembenézés politikáját, holott az állam feladata lenne kivizsgálni azt, hogy ez a brutális visszaesés összefüggésben áll-e ezzel a tényezővel [az oltások tömegessé válásával]”.
 

Dúró állításával az első probléma az, hogy 2021 és 2022 januárja között nem 20 százalékkal, hanem kevesebb mint 10 százalékkal csökkent a születésszám Magyarországon (7354-ről 6639-re a KSH adatsora szerint). A képviselő valószínűleg a 24.hu cikkéből vette a 20 százalékot, amelyben Tóth G. Csaba demográfust is megszólaltatják. De Tóth G. a cikkben arról beszélt, hogy „a járvány előtti időszakhoz” képest esett vissza a születések száma „majdnem 20 százalékkal”. Ha 2020 januárjával vetjük össze a 2022 januári adatot, akkor ez ki is jön (8105-ről 6639-re, 18 százalékkal csökkent a születések száma).

Dúró továbbá kihagyta a felszólalásából, hogy Tóth G. Csaba szerint miért csökkent a születésszám 9 hónappal az oltási kampány beindulása után. Pedig a 24.hu cikkének már a címe is az, hogy „Oltásaggódás állhat a lesújtó januári születésszám mögött”. A szöveg is egyértelműen arra utal, hogy Tóth G. szerint nem azért csökkent a születésszám, mert az oltás meddőséget okozna, vetéléshez vezetne vagy bármilyen módon befolyásolná a terhesség lefolyását. Hanem azért, mert az oltási kampány kezdeti szakaszában sokan tarthattak attól, hogy milyen hatása lesz az oltásnak a terhességre (vagy hogy egyáltalán megkaphatják-e terhesen az oltást). Viszont be akarták oltatni magukat, ezért, ha terveztek is gyerekvállalást, későbbre halasztották.

Tóth G. Csaba a Lakmusznak megerősítette, hogy ebben az értelemben beszélt az oltás és a születésszám közötti összefüggésről. Hozzátette, hogy a 2022 év eleji visszaesés után „határozott visszapattanás” látszik a születések számában, „ami abba az irányba mutat, hogy akik az oltás időszakában nem akartak teherbe esni, bepótolták ezt a következő hónapokban”.
  Kifejezetten Dúró Dóra sem állította, hogy közvetlenül az oltóanyag okozta volna a születésszám visszaesését, de ezt a benyomást keltette azzal, hogy a demográfus nyilatkozatából az időbeli egybeesést emelte ki.  A Died Suddenly-ben még nyilvánvalóbban ilyen értelmet kap a képviselő felszólalása, ugyanis a filmben előtte és utána is percekig arról beszélnek, hogy mennyire ártalmas a vakcina a magzatnak.

Valójában semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a koronavírus elleni oltások befolyásolnák a termékenységet, növelnék a vetélés vagy a halvaszületés kockázatát.

Olasz kutatók 29 független vizsgálat eredményeit összegezve nem találtak összefüggést az oltás és a termékenység között, a Brit Kolumbiai Egyetem kutatói pedig 23 vizsgálat összesítése alapján arra jutottak, hogy a vakcina nem növeli a vetélés vagy más kedvezőtlen terhességi kimenetek kockázatát.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint a koronavírussal való megfertőződés ugyanakkor másoknál veszélyesebb lehet a terhes nőkre, és fokozza a koraszülés vagy halvaszületés veszélyét. Ezért a terhes vagy terhességet tervező nőknek illetve kismamáknak külön is ajánlják az oltás felvételét.

(Dúró Dórát - aki egy másik alkalommal riasztó gyermekhalálozási adatokkal keltett oltásellenes hangulatot -  kerestük parlamenti és Mi Hazánk-os e-mail címén is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan milyen összefüggést feltételez az oltások és a születésszám visszaesése között, és azt sem árulta el, mit szól ahhoz, hogy bekerült egy népszerű oltásellenes filmbe.)


2. Nincs rá bizonyíték, hogy a filmben bemutatott vérrögök összefüggésben állnak az oltással

A Died Suddenly elsődleges forrásai az USA-ban és néhány más országban dolgozó halottbalzsamozók és temetkezési vállalkozók, akik arról számolnak be, hogy az oltások tömegessé válása óta korábban nem látott vérrögökkel (vagy ahogy ők mondják, „fehér rostos struktúrákkal”) találkoznak a halottak vérében. A film jelentős része abból áll, hogy az ilyen vérrögökről, esetenként azok eltávolításáról készült felvételekkel szembesítik a nézőt. Ezek a képkockák sokak számára felkavaróak lehetnek.

A PolitiFact tényellenőrzése azonban rámutat, hogy a halottbalzsamozóknak nincs megfelelő orvosi végzettségük ahhoz, hogy kapcsolatot állítsanak fel a vérrögök és a Covid-oltások között vagy megállapítsák, hogy egy vérrög „szokatlan”. A balzsamozóknak jellemzően nincs információjuk arról sem, hogy a hozzájuk kerülő elhunytak korábban megkapták-e az oltást vagy sem.

Az AFP Fact Check kiemeli, hogy számos ok vezethet vérrögképződéshez a testben, például az elhízás, a dohányzás vagy akár maga a koronavírus-fertőzés.

Eric Burnett, a Columbia Egyetem orvosa az alábbi videóban azt magyarázza, hogy a vérrögök a halál beállta után is kialakulhatnak. Burnett továbbá azt is észrevette, hogy filmben olyan videót is felhasználtak, aminek egészen biztosan nincs semmi köze a vakcinákhoz: egy tüdőembólia eltávolításáról szóló oktatófilmet, amit még 2019 áprilisában, a járvány kirobbanása előtt töltöttek fel a Youtube-ra (figyelmeztetés: a videóban vérrögöket és egy műtétet is mutatnak, aki érzékeny az ilyesmire, inkább ne kattintson).
 
A vérrögképződést a Janssen és az AstraZeneca vakcinák nagyon ritka mellékhatásaként tartják nyilván az egészségügyi hatóságok. A CDC szerint egymillió beadott Janssen dózisonként 4 embernél figyeltek meg vérrögképződést, az Európai Gyógyszerügynökség pedig azt írja, hogy az AstraZeneca 10.000 személyenként legfeljebb egynél okozhat vérrögöt. A vérrög egyébként sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a Covid-fertőzés, mint az oltás következményeként.


3. A film újságcikkek, fotók és videók manipulatív összevágásával kelti azt a látszatot, hogy nagyon sokan haltak meg az oltás miatt

Egy ponton a készítők azzal próbálják bizonyítani, hogy a Covid-oltások tömegessé válása óta megnőtt a „hirtelen halálozások” száma, hogy beírják a Google keresőjébe a „died suddenly” kifejezést, és döbbenetes információként tálalják a találatok számát. 

A baljós zenei aláfestéssel bemutatott cikkek többségében azonban szó sem esik arról, hogy a halálesetnek köze lehet a Covid-oltáshoz. 

Az egyik cikk például egy autóbalesetről szól, egy másik pedig a Google videojáték-platformjának, a Stadiának a „haláláról”.
 
A Huffington Post cikke egy autóbalesetről, a VGC-é pedig a Stadia "haláláról" szól (Forrás: rumble.com)

A Died Suddenly számos videófelvételt is bemutat olyan emberekről, akik az elmúlt években a tévében vagy térfigyelő kamerák előtt estek össze. 

Azonban semmilyen bizonyítékot nem hoz fel arról, hogy ezeknek az eseteknek közük lenne a koronavírus elleni oltáshoz. A felvételeken szereplők közül sokan csak elájultak, de ma is jól vannak.

A manipulatív videókról a holland Nieuws Checkers készített hosszabb összeállítást, ebből most csak néhány esetet emelünk ki: 
 
  • A filmben látható például egy felvétel arról, hogy egy nő elájul a peronon és a metró alá esik. A baleset 2022 márciusában történt Argentínában, a nő azonban csodával határos módon túlélte, és később arról nyilatkozott az argentin híradónak, hogy négy éve szenved hirtelen ájulásoktól.
  • Teresa Coccaro táplálkozási szakértő 2022 októberében ájult el az argentin televízióban. Ő is jól van, és néhány nappal később már a tévében nyilatkozott arról, hogy egyszerűen leesett a vérnyomása.
  • Rafael Silva brazil újságíró valóban néhány nappal azután lett rosszul és esett össze élő adásban, hogy megkapta a Covid-elleni oltás harmadik adagját. De ő sem halt meg, és Facebook-oldalán maga jelentette be, hogy rosszullétét nem az oltás, hanem egy szívbetegség okozta, ami miatt pészmékert kellett beültetni a mellkasába.

A NieuwsChecker azt is kiszúrta, hogy amikor a filmben egy nőgyógyász arról beszél, hogy a védőoltások növelik a születési rendellenességek kockázatát, olyan csecsemőkről mutatnak fotókat, akik jóval a Covid-járvány előtt születtek. Egy fotót például egy 2011-ben megjelent tudományos cikkből vettek, a Died Suddenly-ben bemutatott orr nélküli baba pedig 2015-ben született, és 2017-ben el is hunyt. 


4. A film hibás vagy félreértelmezett statisztikák alapján von le téves következtetéseket a megbetegedési és halálozási adatokról

A Died Suddenly kiemelt helyen szerepeltet az amerikai hadsereg mellett dolgozó néhány orvost, illetve az oltást megtagadó katonákat képviselő ügyvédet. Ők az amerikai védelmi minisztérium egészségügyi adatbázisára hivatkozva többek között azt állítják, hogy 2021-ben a megelőző 5 év átlagához képest 300 százalékkal növekedett a katonák körében a rákos megbetegedések és a vetélések száma, a neurológiai problémáké pedig megtízszereződött.

A Full Fact azonban már 2022 februárjában megírta, hogy a védelmi minisztérium szerint az adatbázis hibás adatokat tartalmazott, mert a valóságosnál alacsonyabbnak mutatta a 2016-2020 közötti esetszámokat.

A filmben emellett szerepel Steve Kirsch techvállalkozó is, aki azt állítja, hogy az oltás utáni nemkívánatos események amerikai jelentési rendszere (VAERS) alapján 14 ezren haltak meg a vakcinától. A Helath Feedback tényellenőrzése részletesen elmagyarázza, hogy az oltás utáni nemkívánatos esemény nem egyenlő az oltás mellékhatásával. Az egészségügyi dolgozók minden oltás utáni halálesetet jelentenek a rendszerben, akkor is, ha fel sem merül, hogy páciens halálának köze lehetett az oltáshoz.

Valójában a CDC, illetve az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA szakemberei összesen 9 esetben állapítottak meg összefüggést a vakcina (minden esetben a Janssen oltás) és a haláleset között, miközben két év alatt több mint 660 millió dózis Covid-elleni oltást adtak be az USA-ban.

Kirsch hasonlóképpen félremagyarázza a Pfizer saját klinikai vizsgálatából származó adatokat, amikor azt állítja, hogy „a vakcina több embert ölt meg, mint a placebó”. Az AP tényellenőrzése ezt az állítást már 2021 augusztusában megvizsgálta. A klinikai vizsgálat adatai alapján az oltott csoportban valóban 15-en haltak meg 2021 januárja előtt, míg a placebócsoportban 14-en, de a halálozásoknak nem volt közük az oltáshoz, és túlnyomó többségüknek a Covid-19-hez sem. 

Minden halálesetet feljegyztek, függetlenül a haláloktól. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy ha hónapokon keresztül vizsgálunk két nagylétszámú csoportot, akkor mindkettőben nagyjából ugyanannyi halálozás lesz (bármilyen ok, például szívroham miatt). A vizsgálat ugyanakkor igazolta, hogy a Pfizer-vakcina 97 százalékos hatékonysággal véd a súlyos Covid-megbetegedés ellen.


5. A „globális elit” tagjai nem „ismerték be”, hogy népességszabályozásra törekednek a vakcinával

A film arra az összeesküvés-elméletre húzza fel a vakcinával kapcsolatos állításait, mely szerint a „globális elit” a népesség egy részének tudatos megsemmisítésén dolgozik, hogy így kerülje el a Föld túlnépesedését. A koronavírus elleni oltást egyenesen „biológiai fegyvernek” nevezik.

Fő bizonyítékként Bill Gates egy 2010-ben tartott TED előadását hozzák fel, amelyben a Microsoft alapítója a klímaváltozás elleni küzdelemről és a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről beszél. Ebben a kontextusban veti fel problémaként a túlnépesedést, és mondja el a Died Suddenly-ben is idézett mondatokat.
 

„A világon ma 6,8 milliárd ember él. A számuk körülbelül 9 milliárdra fog emelkedni. Ha igazán jó munkát végzünk az új vakcinákkal, az egészségüggyel, a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokkal, akkor talán 10-15 százalékkal csökkenthetjük az emelkedést”.Elsőre furcsának tűnhet a vakcinák emlegetése ebben az összefüggésben, de Gates nem arról beszélt, hogy az oltások közvetlenül, emberek megölésével vagy meddővé tételével tudnák lassítani a népességnövekedést. Csupán arra a máshol is hangoztatott meggyőződésére utalt, hogy ha a fejlődő országokban sikerülne csökkenteni a gyermekhalandóságot, például vakcinák segítségével, az megváltoztatná a lakosság hozzáállását a családtervezéshez, és végső soron nem növelné, hanem csökkentené a népességszámot. A családok kevesebb gyereket vállalnának, ha számíthatnának arra, hogy a megszületett gyerekek el is érik a felnőttkort.

A Died Suddenly Soros Györgyről is bevág egy rövid videórészletet, amelyen Soros arról beszél, hogy „a Covid-19 segített legitimálni az ellenőrzés eszközeit”. A film sugallata az, hogy a vakcina a „globális elit” ellenőrzési eszköze az emberek felett, és a járvány ezt segített legitimálni.
 

Soros mondatát azonban – mint azt a Myth Detector is bemutatta - kiragadták az eredeti szövegösszefüggésből. A beszédet 2022 májusában mondta el a Világgazdasági Fórumon, ahol a mesterséges intelligencia negatív következményeként beszélt arról, hogy az az „ellenőrzés eszköze” lehet autoriter rezsimek, például Kína és Oroszország kezében. Itt említette meg, hogy a járvány segített legitimálni az olyan eszközöket, mint az emberek mozgását követő mobilapplikációk, mert ezek a járvány elleni védekezésben hatékonyak lehetnek - ám veszélyesnek tartja, hogy ugyanezeket az eszközöket elnyomó célokra is használhatják.

(Nyitókép forrása: rumble.com, illetve Dúró Dóra, a TED és az Open Society Foundations Youtube-csatornái)
Teczár Szilárd
2012-ben diplomázott az ELTE-n média és kommunikáció szakon, ugyanebben az évben jelent meg az első cikke a Magyar Narancsban. 2013 és 2022 között a hetilap állandó szerzője volt, belpolitikáról és európai uniós témákról írt. Főként ezekkel a témákkal foglalkozik a Lakmusz újságírójaként is, 2022 októberében csatlakozott a csapathoz