Beszámoló a Lakmusz munkájáról - 2023. első negyedév

A 2023-as működésünk első negyedévében több mint 50 cikket publikáltunk, és közel félmillió olvasót értünk el. 


Miután 2023 januárjában lezártunk a Lakmusz működésének első évét (és bemutattuk eredményeinket a Fighting Disinformation konferencián), a projektünk új szakaszba lépett: 

sikeres pályázatunknak köszönhetően a Lakmusz 2023 eleje óta a kibővített Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO-Lakmusz) részeként működik tovább. 

A kibővített dezinformáció-ellenes projektünk 2023-as működésének első három hónapja alatt (2023. február - április) a Lakmuszon 57 cikket publikáltunk (ebből 11-et konzorciumi partnerünk, az AFP hírügynökség szállított). A megjelent cikkeink közül 36-ban ellenőriztünk konkrét állításokat, míg a többi anyagunk tágabb értelemben foglalkozott a dezinformációs környezettel elemzések, interjúk és podcastok formájában.

Az ellenőrzött állítások forrása 6 esetben volt politikus (4 kormánypárti, 2 ellenzéki), 7 esetben egyéb közéleti szereplő vagy szervezet, 6 esetben pedig valamilyen médium. 16 tényellenőrzésünkben olyan állítással foglalkoztunk, amelynek az eredeti forrása nem ismert, vagy az állítás magánembertől származik. Tényellenőzéseink közül 12 foglalkozott az orosz-ukrán háborúval és annak gazdasági hatásaival, 21 a közélettel és politikával, 7 pedig egészségügyi és tudományos témákról szólt (egy-egy cikk több témát is érinthet, ezeket is beleszámoltuk az összesítésbe).
 

Olvasottság 

2023-as működésünk első negyedévében 471 ezer olvasót értünk el, a legolvasottabb anyagaink a következők voltak:

  1. A szakértők szerint sci-fibe illő képtelenség, hogy egy amerikai kutatóprogram okozta volna a törökországi földrengéseket - 63 ezer olvasó
  2. Lincshangulat alakult ki a svájci farkast feltételezetten lelövő vadász körül – „vallomása” valójában paródia - 46 ezer olvasó
  3. Tényleg élő disznót perzseltek egy böllérversenyen? - 35 ezer olvasó
  4. Hiába cáfolták, tovább terjed a hamis kép Varga Juditról és Schadl Györgyről - 29 ezer olvasó
  5. Putyin valóban letérdelt Hszi Csin-pingnek? Mutatjuk, hogyan szúrj ki AI-gyanús képeket - 28 ezer olvasó
 

A tényellenőrzésen túl

A tényellenőrzéseink mellett igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni olyan anyagok készítésére is, amelyek nemcsak egy-egy állítást vizsgálnak, hanem a dezinformációs környezet működését tárják fel különböző szempontokból. 

Mesterséges intelligencia

Az elmúlt hónapok egyik legforróbb témájával a Lakmuszon kiemelten foglalkoztunk: a mesterséges intelligencia fejlődése milyen hatással van a mindennapjainkra és arra, hogy mit hiszünk vagy hihetünk valósnak. 
Nyomozások, elemzések

Nyomozásokat készítettünk arról, hogy kik szerkesztenek - névtelenül - olyan közösségi médiás oldalakat, amelyek hamis információkat, illetve egy közösség tagjai ellen szító tartalmakat terjesztenek. Feltártuk például, hogy:

 


Emellett pedig elemeztük az egyik legbefolyásosabbá vált közéleti YouTube csatorna tartalmát és hátterét, amely előszeretettel terjeszt orosz dezinformációt:


Podcast

2023-tól havi rendszerességgel jelentkezik podcast sorozatunk is: a Blinken OSA Archívumával működünk együtt, hogy korabeli dokumentumok segítségével mutassuk be egy-egy aktuális téma kapcsán, hogyan működött a propaganda és dezinformáció a rendszerváltás előtt - és hogy működik napjainkban.

Márciusi adásunkban a magyar nemzeti ünnep kapcsán arról beszélgettünk, hogyan használták és használják fel Petőfi Sándor képét politikai célokraÁprilisi adásunkban pedig - csernobili atomkatasztrófa évfordulója alkalmából - arról beszélgettünk, hogy működött a központilag irányított média

Social Media

A Lakmusz közösségi médiás tábora tovább növekedett, jelenleg ezeken a felületeken vagyunk elérhetők:

Emellett elindultak a HDMO projekt közösségi médiás felületei is, amelyeken a konzorcium minden tagjának tevékenységéről beszámolunk. Itt lehet ezeket követni:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hdmo-hungarian-hub-097080274/
Twitter: https://twitter.com/HdmoHub
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091568082722

A negyedéves riport angol nyelven itt érhető el. Korábbi beszámolóink pedig itt.

Zöldi Blanka
Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője közel tíz éve dolgozik újságíróként. 2014-ben az Origónál kezdte pályáját, majd az Abcúgnál dolgozott, később pedig Brüsszelben foglalkozott gazdasági újságírással. 2017-től a Direkt36 oknyomozó központ újságírója, majd szerkesztője volt. Részt vett több nemzetközi nyomozásban és az Orbán család állami üzleteinek feltárásában. Óraadóként rendszeresen oktat egyetemeken, oknyomozó újságírás kurzust tartott például az ELTE-n és a Metropolitan Egyetemen.